Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

80 Χρόνια Abbey Road


Δεν πρόκειται βέβαια για το ομώνυμο album των Beatles, αλλά για το διάσημο στούντιο ηχογραφήσεων με το οποίο τα Σκαθάρια είναι άρρηκτα δεμένα. Το Γεωργιανού ρυθμού κτίσμα ολοκληρώθηκε ως κατασκευή το κάπου στη δεκαετία του 1830 και αποκτήθηκε από την εταιρεία Gramophone Company το 1931 η οποία το μετέτρεψε αμέσως σε στούντιο. Η εταιρεία κάποια στιγμή μεταλλάχθηκε στη γνωστή ΕΜΙ και το στούντιο ήταν ευρύτερα γνωστό σαν  EMI Studios μέχρι το 1970 όταν και απέκτησε το σημερινό του όνομα μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου αριστουργήματος των παιδιών από το Λίβερπουλ.

Θεωρητικά στο studio 2 ηχογραφήθηκε ο πρώτος ροκ εν ρολ δίσκος στην Ευρώπη, το Move It του Cliff Richard με τους Drifters οι οποίοι σύντομα μετονομάστηκαν σε Shadows.
Σχεδόν όλα τα singles και albums των Σκαθαριών έχουν ηχογραφηθεί εκεί και η περίφημη διασταύρωση έξω από το οίκημα έχει μείνει στην ιστορία μετά την εμφάνισή της στο εξώφυλλο του δίσκου που έδωσε το σημερινό του όνομα. Ένα άλλο μεγάλο όνομα που έδρασε στα τρία studios που υπάρχουν εκεί είναι οι Pink Floydμεταξύ τελών 60s και μέσων 70s.


Το studio αποφάσισε να γιορτάσει την ογδοηκοστή επέτειο με μερικές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. 20 και 21 ηΦιλαρμονική του Λονδίνου θα παρουσιάσει ορχηστρικές εκτελέσεις τραγουδιών των Beatles, Radiohead, Kate Bush, Oasis, Blur συν μία επιλογή κλασσικών θεμάτων από κινηματογραφικές ταινίες (στο Chiswick House and Gardens αν σας ενδιαφέρει). To κλου τον εκδηλώσεων όμως δεν είναι άλλο από την παρουσίαση για πρώτη φορά της μουσικής που είχε συνθέσει ο Alex North για το 2001 Οδύσσεια Του Διαστήματος του Κιούμπρικ και δεν ακούστηκε ποτέ στην ταινία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.